SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

5 maisto produktai, kuriuose yra daugiau skaidulų

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
5 maisto produktai, kuriuose yra daugiau skaidulų
Share on FacebookShare on Twitter

Kalbant apie maistą, kuriame gausu skaidulų, akimirksniu į galvą ateina obuoliai. Tačiau valgyti tik obuolius, kad patenkintumėte dienos skaidulų poreikį, nėra tinkamas būdas. Jūsų racione visada turėtų būti įvairių maisto produktų, kurie gali suteikti jums keletą būtinų maistinių medžiagų. Įdomu tai, kad yra keletas alternatyvų, kurios pranoksta obuolius, kai kalbama apie jų skaidulų kiekį. Taigi, pažvelkime į kai kuriuos maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų.

„Health Shots“ kalbėjosi su „Motherhood Hospitals“, Banashankari, Bengaluru, konsultante dietologe ir mitybos specialiste Divya Gopal, kad išsiaiškintų geriausius maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų. Gopalas sako: „Kai galvojame apie maistą, kuriame gausu skaidulų, obuoliai dažnai ateina į galvą kaip vienas geriausių pasirinkimų. Nors obuoliai yra puikus maistinių skaidulų šaltinis, kai kuriuose kituose maisto produktuose yra dar daugiau skaidulų vienoje porcijoje. Tačiau prieš sužinodami apie maistą, kuriame gausu skaidulų, sužinokite apie skaidulų naudą.

Kodėl kasdienėje mityboje mums reikia skaidulų?

Nuo geresnės virškinimo iki širdies sveikatos – skaidulos turi daug naudos sveikatai: 1. Skatinkite virškinimo sveikatą: Skaidulos vaidina lemiamą vaidmenį palaikant sveiką virškinimo sistemą. Jis padidina išmatų tūrį, o tai padeda išvengti vidurių užkietėjimo, nes palengvina reguliarų tuštinimąsi. 2. Padeda kontroliuoti svorį: Maistas, kuriame gausu skaidulų, dažnai yra mažai kaloringas ir labai sotus. Tai reiškia, kad jie gali padėti kontroliuoti nepageidaujamą alkio jausmą, sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį ir padėti valdyti svorį. 3. Naudinga širdies sveikatai: Daug skaidulų turinti dieta gali žymiai sumažinti širdies ligų riziką. Pasirinkite tirpų skaidulą, kuri gali padėti sumažinti MTL (blogojo) cholesterolio kiekį. Tai savo ruožtu sumažina širdies ligų riziką. 4. Kontroliuokite cukraus kiekį kraujyje: Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu arba tiems, kuriems gresia juo susirgti, skaidulos turi būti jų mityboje. Skaidulos taip pat sulėtina angliavandenių virškinimą, užkertant kelią greitam cukraus kiekio kraujyje šuoliui. 5. Padeda gyventi ilgiau: Dieta, kurioje gausu skaidulų, yra susijusi su sumažėjusia lėtinių ligų rizika ir ilgesne gyvenimo trukme. Skatindami bendrą sveikatą ir užkirsdami kelią įvairioms sveikatos problemoms, skaidulos prisideda prie aukštesnės gyvenimo kokybės. Taigi, dabar jūs žinote, kodėl kasdienėje mityboje jums reikia skaidulų. Norėdami suteikti įvairovę ir gauti keletą kitų būtinų maistinių medžiagų kartu su ląsteliena, įsitikinkite, kad neprisirišate prie obuolių.

Maistas, kuriame gausu skaidulų, išskyrus obuolius

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, 100 gramų obuolių paprastai turi 2,4 gramo skaidulų. Tačiau čia yra 5 kiti ląstelienos turtingi maisto produktai, kurie gali padėti patenkinti kasdienius poreikius!

Susiję įrašai

Pasninkavimas ir vėžys

Pasninkavimas ir vėžys

2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio

Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

2025 12 lapkričio

1. Gervuogės

Į savo racioną įtraukite gervuogių, kad padidintumėte skaidulų suvartojimą. Šios mažos, tamsios uogos yra ne tik skanios, bet ir nepaprastai turtingos skaidulomis. Viename puodelyje gervuogių yra maždaug 7,6 gramo skaidulų, beveik dvigubai daugiau nei vidutinio dydžio obuolyje.

2. Avietės

Avietės – dar viena įspūdingą skaidulų kiekį turinti uoga. Viename puodelyje aviečių yra apie 8 gramus skaidulų, viršijančių skaidulų kiekį obuolyje. Juose taip pat gausu antioksidantų ir vitaminų, todėl jie yra maistingi jūsų mityboje.

3. Lęšiai

Atsitraukdami nuo vaisių, pakalbėkime apie ankštinius augalus. Lęšiai yra puikus maistinių skaidulų ir baltymų šaltinis. Vieno puodelio virtų lęšių porcijoje yra apie 15 gramų skaidulų – daug daugiau nei būtų obuolyje. Lęšiai yra universalūs ir gali būti naudojami sriuboms, troškiniams, salotoms ir kt.

4. Chia sėklos

Chia sėklos pastaraisiais metais išpopuliarėjo dėl savo maistinės naudos, o jose esantis skaidulų kiekis nėra išimtis. Vos du šaukštai chia sėklų suteikia 10 gramų skaidulų. Sumaišytos su skysčiu, chia sėklos (čija sėklų pudingo receptas) sudaro gelio konsistenciją, todėl puikiai tinka kokteiliams, jogurtui ar kaip chia pudingo pagrindas.

5. Artišokai

Iš daržovių artišokai išsiskiria kaip pluošto galia. Viename vidutinio dydžio virtame artišoke yra apie 10,3 g skaidulų, daugiau nei obuolyje. Juose taip pat mažai kalorijų ir antioksidantų, todėl jie yra sveikas pasirinkimas jūsų virškinimo sistemai. Nors obuoliai neabejotinai yra maistingi ir teikia įvairią naudą sveikatai, labai svarbu ištirti įvairius maisto produktus, kad patenkintumėte maistinių skaidulų poreikius. Taigi, įsitikinkite, kad taip pat vartojate aukščiau paminėtą maistą, kuriame gausu skaidulų, kad padidintumėte kasdienį skaidulų kiekį.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Pasninkavimas ir vėžys
Ligos

Pasninkavimas ir vėžys

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?
Kūno sandara

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Paskelbė Simona Petrauskienė
2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos
Odontologija

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Paskelbė Simona Petrauskienė
2025 12 lapkričio
Kitas įrašas
Citrinų sulčių nauda sveikatai ir šalutinis poveikis vartojant per daug

Citrinų sulčių nauda sveikatai ir šalutinis poveikis vartojant per daug

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Pasninkavimas ir vėžys

Pasninkavimas ir vėžys

2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio
Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

Geriausi maisto produktai, turtingi A–K vitaminais

2025 12 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Pasninkavimas ir vėžys
  • Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?
  • Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.