SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Ar šokolade yra kofeino?

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
Ar šokolade yra kofeino?
Share on FacebookShare on Twitter

Šokoladas dažnai laikomas ne tik gardžiu desertu, bet ir greitu energijos ar nuotaikos užtaisu. Jo gamyba prasideda nuo kakavos medžių vaisiuose esančių sėklų, augančių tropikuose aplink pusiaują. Šias sėklas, paprastai vadinamas kakavos pupelėmis, apdoroja keliais etapais, kol jos virsta mums įprastu šokoladu.

Kaip gaminamas šokoladas

Kilus iš kakavos pupelių, šokoladas pereina kelis apdirbimo etapus: pupelės išimamos iš lukštų, fermentuojamos, džiovinamos, tuomet grūdinamos, kol tampa skysta mase. Vėliau ši masė suskaidoma į dvi sudėtines dalis – kakavos sviestą ir kakavos sausąją medžiagą. Kiekviena jų naudojama šokolade skirtingomis proporcijomis, priklausomai nuo to, kokio tipo šokoladą norima sukurti.

Kakavos sausoji medžiaga yra pagrindinis šaltinis tokių medžiagų kaip kofeinas ir teobrominas. Be to, gaminant pramoninį šokoladą, į jį dar dedama cukraus, vanilės ir lecitino, kurie sukuria pažįstamą skonį ir tekstūrą.

Kofeino kiekis priklauso nuo šokolado tamsumo

Kofeinas šokolade kaupiasi tik kakavos sausosiose dalyse, kurių gausiausia tamsiame šokolade. Kuo didesnė kakavos dalis – tuo daugiau kofeino. Pavyzdžiui, baltojo šokolado sudėtyje yra tik kakavos sviestas, todėl jame visiškai nėra kofeino.

Susiję įrašai

Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?

Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?

2025 12 lapkričio
Raumenų testavimas: ar tai patikima?

Raumenų testavimas: ar tai patikima?

2025 12 lapkričio

Ar tai žvynelinė, ar rožinė dedervinė?

2025 12 lapkričio

Hormoninių vaistų palyginimas: estradiolis ir Premarin

2025 12 lapkričio
  • Juodasis šokoladas (28 g) – apie 12 mg kofeino
  • Pieninis šokoladas (44 g) – apie 9 mg kofeino
  • Baltasis šokoladas – kofeino išvis nėra

Kofeino lygis šokolado gaminiuose gali skirtis, ypač kai į produktą papildomai dedama šios medžiagos, pavyzdžiui, energijos batonėliuose ar kituose užkandžiuose su šokoladu.

Teobrominas – šokolado kartumo ir energijos šaltinis

Teobrominas – dar viena natūraliai kakavoje aptinkama medžiaga, dažnai lydinti kofeiną. Būtent jis šokoladui suteikia išraiškingą kartumą. Abu kartu, ir kofeinas, ir teobrominas, stimuliuoja centrinę nervų sistemą, todėl po šokolado gabalėlio galime pasijausti žvalesni ar pakilesnės nuotaikos.

Teobromino koncentracija šokolade išlieka aukšta: apie 250 mg jo yra 50 gramų tamsaus šokolado (kofeino – apie 19 mg). Pieniniame šokolade šių stimuliatorių kiekiai – dvigubai ar net labiau mažesni. Baltajame šokolade šių medžiagų išvis nėra, nes nėra ir kakavos sausųjų medžiagų.

Naudingos teobromino savybės

Teobrominas pasižymi ne tik stimuliuojančiu poveikiu, bet ir galimu uždegimą mažinančiu poveikiu. Kai kurios studijos rodo, jog ši medžiaga gali slopinti kosulį, padėti su astmos ar kitomis kvėpavimo problemomis, taip pat galbūt turi reikšmės stabdant kai kurių darinių augimą.

Ar šie stimuliantai gali būti žalingi?

Nors šokolado sudėtyje esantis teobrominas ir kofeinas daugumai žmonių nėra pavojingi, kai kurie asmenys gali būti itin jautrūs jų poveikiui. Dideli jų kiekiai, pavyzdžiui, daugiau nei 250 mg teobromino per parą, gali sukelti priešingą nei tikimasi – nerimą, nuotaikos svyravimus ar nemigą.

Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad šokolado žala augintiniams yra gerokai didesnė, nes jų medžiagų apykaita labai skiriasi nuo žmonių – net ir nedidelis gabalėlis gali būti pavojingas.

Kofeinas, esantis tamsiame šokolade ar kakavos gėrimuose, kartais gali suerzinti itin jautrius žmones – dėl to patariama jų vengti prieš miegą.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?
Dermatologija

Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 lapkričio
Raumenų testavimas: ar tai patikima?
Tyrimai

Raumenų testavimas: ar tai patikima?

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 lapkričio
Ar tai žvynelinė, ar rožinė dedervinė?
Dermatologija

Ar tai žvynelinė, ar rožinė dedervinė?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 lapkričio
Kitas įrašas
Įspėjamieji burnos vėžio požymiai

Įspėjamieji burnos vėžio požymiai

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?

Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?

2025 12 lapkričio
Raumenų testavimas: ar tai patikima?

Raumenų testavimas: ar tai patikima?

2025 12 lapkričio
Ar tai žvynelinė, ar rožinė dedervinė?

Ar tai žvynelinė, ar rožinė dedervinė?

2025 12 lapkričio
Hormoninių vaistų palyginimas: estradiolis ir Premarin

Hormoninių vaistų palyginimas: estradiolis ir Premarin

2025 12 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Ar verta nerimauti dėl šašo ant spenelio?
  • Raumenų testavimas: ar tai patikima?
  • Ar tai žvynelinė, ar rožinė dedervinė?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.