Podagra – tai lėtinė sąnarių liga, išsivystanti dėl per didelio šlapimo rūgšties kiekio organizme. Ši rūgštis susidaro, kai skaidomos purinai – natūralios medžiagos, esančios mūsų organizme, taip pat kai kuriuose maisto produktuose bei gėrimuose.
Kaip susiformuoja podagra
Kai organizme šlapimo rūgšties kiekis pakyla per aukštai, ji gali susikristalizuoti. Tokie kristalai kaupiasi sąnariuose, sukelia jų uždegimą, tinimą ir skausmą. Taip išsivysto podagra – tam tikra artrito forma, kurią dažniausiai lydi stiprus diskomfortas.
Ką pakeisti mityboje sergant podagra
Nors podagrai įtakos turi įvairūs veiksniai, tačiau didžiausias pavojus kyla būtent tada, kai organizme gausu šlapimo rūgšties. Mitybos pokyčiai gali padėti suvaldyti šią ligą bei sumažinti skausmingų priepuolių pasikartojimo tikimybę.
Kodėl verta rinktis mažai purinų turinčius produktus
Vienas iš būdų sumažinti šlapimo rūgšties kiekį – rinktis mažai purinų turintį maistą. Tai gali padėti sumažinti kristalų formavimąsi ir palengvinti podagros simptomus.
Kuo naudingi bananai
Bananai pasižymi ypač mažu purinų kiekiu – taip jie tampa puikiu pasirinkimu žmonėms, sergantiems podagra. Be to, bananuose natūraliai yra daug vitamino C. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad didesnis vitamino C kiekis gali būti naudingas mažinant podagros riziką, tačiau šio poveikio dar reikia daugiau įvertinti.
Kiek vitamino C turi bananas?
Viename banane yra apie 14,1 mg vitamino C, tai sudaro apie 16 procentų rekomenduojamos paros normos. Tad įtraukus bananus į mitybą galima papildyti savo vitaminų atsargas.
Kokie dar maisto produktai tinka?
Papildomai prie bananų, į valgiaraštį verta įtraukti:
- įvairius vaisius,
- tamsių uogų,
- nevengti daržovių (net ir tų, kurios turi daugiau purinų – kaip špinatai ar šparagai – nes jos podagros rizikos nedidina),
- riešutus ir riešutų sviestą,
- neriebius arba liesus pieno produktus – pieną, jogurtą, sūrį,
- kiaušinius,
- bulves,
- tofu,
- makaronus.
Produktai, kurių reikėtų vengti ar mažinti
Norint sumažinti podagros priepuolių riziką, tikslinga riboti arba vengti:
- saldžių gėrimų,
- saldumynų,
- maisto su daug fruktozės,
- raudonos mėsos (jautiena, ėriena, kiauliena),
- subproduktų (kepenių, inkstų),
- šoninės,
- jūros gėrybių,
- alkoholio (ypač stiprių gėrimų ir alaus).
Susumavus
Bananai ne tik turi mažai purinų, bet ir gausūs vitamino C, todėl gali papildyti sergančiųjų podagra racioną. Mityba, paremta mažai purinų turinčiais produktais, gali padėti palaikyti tinkamą šlapimo rūgšties lygį ir sumažinti ligos paūmėjimų tikimybę. Tačiau kartais vien mitybos pokyčių nepakanka – kai kuriais atvejais prireikia ir vaistų.
Kaip valdyti podagrą
Kiekvienas atvejis unikalus, todėl visada verta aptarti gydymo planą su gydytoju. Tinkamas požiūris į mitybą – svarbi dalis siekiant ilgalaikio pagerėjimo ir retesnių podagros priepuolių.













