SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Galimos TBHQ keliamos grėsmės

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 16 gruodžio
Kategorija Maistas
0
Galimos TBHQ keliamos grėsmės
Share on FacebookShare on Twitter

Tretinis butilhidrochinonas (TBHQ) yra dažnai naudojamas maisto priedas, skirtas apsaugoti perdirbtus maisto produktus nuo sugedimo. Ši medžiaga veikia kaip antioksidantas, tačiau jos reputacija – prieštaringa. Skirtingai nei natūralūs antioksidantai vaisiuose ar daržovėse, TBHQ naudojamas prailginti maisto produktų galiojimo laiką ir užkirsti kelią nemalonaus kvapo atsiradimui dėl riebalų sugedimo.

Kur galima rasti TBHQ?

Šis priedas dažniausiai dedamas į produktus, kuriuose yra riebalų, įskaitant augalinius aliejus ir gyvūninės kilmės riebalus. Dėl to TBHQ aptinkamas įvairiuose gaminiuose – nuo užkandžių trapučių, makaronų iki greito bei šaldyto maisto. Daugiausiai jo leidžiama naudoti šaldytoje žuvyje.

Tačiau TBHQ nėra naudojamas vien tik maisto pramonėje. Jis taip pat sutinkamas dažų, lakų ar kai kurių odos priežiūros priemonių sudėtyje.

Kokiuose produktuose dar yra TBHQ?

Ši medžiaga dažniausiai naudojama kartu su kitais konservantais, tokiais kaip propilgalatas, butilintas hidroksianizolas (BHA) ir butilintas hidroksitoluenas (BHT). Kadangi TBHQ susidaro organizmui metabolizuojant BHA, šios dvi medžiagos dažnai aptariamos kartu. Maisto gamintojai šiuos priedus renkasi siekdami ilgesnio produkto galiojimo termino ir siekdami apsaugoti produktus nuo spalvos pakitimų, ypač jei sudėtyje yra geležies.

Susiję įrašai

Jūrligė

Jūrligė

2025 23 gruodžio
Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

2025 23 gruodžio

Strijos ant nugaros

2025 23 gruodžio

Smakro duobutės formavimo operacija

2025 23 gruodžio

Kiek TBHQ galima vartoti?

Maisto saugumo institucijos nustato, kokiais kiekiais šis bei kiti konservantai gali būti naudojami. Maksimali leidžiama TBHQ koncentracija maiste – 0,02 procento nuo bendro riebalų kiekio produkte. Tokie ribojimai įvedami, kai nėra pakankamai įrodymų dėl didesnių kiekių saugumo.

Galima rizika

Nors TBHQ laikomas saugiu vartojant mažais kiekiais, moksliniai tyrimai kelia klausimų dėl ilgalaikio ir gausesnio šio konservanto poveikio sveikatai. Buvo pastebėta, kad TBHQ ir BHA, naudoti eksperimentuose su gyvūnais, galėjo sukelti navikų išsivystymą, kepenų padidėjimą, nervų sistemos pažeidimus, traukulius bei judesių paralyžių.

Be to, medicinos šaltiniai yra užfiksavę regos sutrikimus žmonėms, suvartojus didesnius TBHQ kiekius. Manoma, kad TBHQ ir BHA gali paveikti ir žmogaus elgesį, todėl jie dažnai išbraukiami iš tam tikrų mitybos planų, pavyzdžiui, skirtų mažinti dėmesio ir elgesio sutrikimų simptomus.

Vartojimo kiekiai ir rekomendacijos

Nors nedideli TBHQ kiekiai įprastai laikomi saugiais, tyrimai rodo, kad žmonės gali suvartoti daugiau nei rekomenduojama. Vieno vertinimo metu nustatyta, kad vidutinis šios medžiagos kiekis gali siekti apie 0,62 mg/kg kūno svorio, t. y. 90 proc. nuo leistinos paros normos. Žmonėms, kurių maiste daugiau riebalų, kiekis gali būti beveik dvigubai didesnis.

Tiesa, kai kurie autoriai pažymi, kad realūs suvartojimo lygiai gali būti mažesni, nes duomenys apėmė tam tikrą pervertinimą.

Kaip išvengti TBHQ?

Jeigu norima kuo mažiau šios konservuojančios medžiagos racione, svarbu įprasti skaityti produktų sudėtį. Maisto etiketėse TBHQ gali būti nurodytas kaip „tert-butilhidrochinonas“, „tertiary butylhydroquinone“ ar tiesiog „TBHQ“, taip pat BHA pavadinimu.

  • Rinkitės šviežius, termiškai neapdorotus produktus.
  • Venkite perdirbtų, ilgai galiojančių maisto gaminių, kuriuose dažniausiai aptinkama TBHQ.
  • Skaitykite etiketes ir vengkite gaminių, kuriuose gausu maisto priedų.

Mažinant perdirbtų produktų ir įvairių konservantų kiekį, kartu sumažėja ir TBHQ kiekis kasdienėje mityboje.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Jūrligė
Ligos

Jūrligė

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 23 gruodžio
Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai
Fitnesas

Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

Paskelbė Dovydas Žilinskas
2025 23 gruodžio
Strijos ant nugaros
Dermatologija

Strijos ant nugaros

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 23 gruodžio
Kitas įrašas
Pirtis nėštumo metu: saugumas ir galimos rizikos

Pirtis nėštumo metu: saugumas ir galimos rizikos

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Tonzilės

Tonzilės

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Jūrligė

Jūrligė

2025 23 gruodžio
Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai

2025 23 gruodžio
Strijos ant nugaros

Strijos ant nugaros

2025 23 gruodžio
Smakro duobutės formavimo operacija

Smakro duobutės formavimo operacija

2025 23 gruodžio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Jūrligė
  • Judamoji grandinė: atviri ir uždari pratimai
  • Strijos ant nugaros

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.