Plastikinės pakuotės su žymomis 1, 2, 4 ar 5 paprastai laikomos tinkamomis maisto laikymui. Vis dėlto, sveikesnis pasirinkimas – rinktis stiklinius indus. Plastiką, pažymėtą skaičiais 3, 6 ir 7, rekomenduojama naudoti kuo rečiau – ypač jei tai susiję su maistu.
Kaip atpažinti plastiką pagal ženklinimą
Įsižiūrėkite į vandens butelių, maisto dėžučių ar pakuočių dugną – dažnai ten rasite trikampio simbolį su skaičiumi nuo vieno iki septynių. Šis skaičius nurodo, iš kokio tipo plastiko pagaminta pakuotė bei ar ji tinkama perdirbti.
Kai kurie šių skaičių siejami su galimais pavojais žmogaus sveikatai.
Kur plastikas dažniausiai naudojamas namuose
Įvairūs plastikai mūsų buityje – nuo maisto talpų ir gėrimų butelių iki indų ir žaislų. Kiekvienas plastiko tipas pasižymi skirtingomis savybėmis ir paskirtimis. Norint sužinoti daugiau apie rūšiavimą ar perdirbimą, reikėtų pasidomėti savo regiono taisyklėmis.
Kokios rūšies plastikas maistui netinka?
Nors žymėjimai 1, 2, 4 ar 5 leidžia šiuos plastikinius indus naudoti maisto laikymui, svarbu neužmiršti – daugumą plastikų šildyti ar dar kartą naudoti nėra saugu net jei jie ir pažymėti kaip „atsparūs mikrobangų krosnelei“.
Valgio pakartotiniam šildymui ar laikymui rekomenduojamas stiklas, o maisto gamybai – emaliuoti, nerūdijančio plieno ar keramikiniai indai.
Kokios galimos sveikatos rizikos?
Paprastai plastikai, pažymėti 1, 2, 4 arba 5, laikomi saugiausiais maisto laikymui. Tačiau net ir jais geriau nepiktnaudžiauti – kuo mažiau plastiko liečiasi su maistu, tuo mažesnė rizika sveikatai.
Kur tik įmanoma, verta pereiti prie stiklinių indų ir taip sumažinti sąlytį su galimai kenksmingomis cheminėmis medžiagomis bei aplinkos tarša.
Ypatingą dėmesį verta skirti plastikui su žyma 3. Jo gamybos ar perdirbimo metu gali susidaryti tokios pavojingos medžiagos kaip vadinamieji ftalatai, DEHA, dioksinai, etileno ir vinilo chloridai. Dideli šių junginių kiekiai siejami su mažesniu naujagimių svoriu, mokymosi ar elgesio problemomis, imuniteto susilpnėjimu, hormonų sutrikimais, vėžiniais procesais ar genetiniais pokyčiais.
Polistirolas (ženklinama 6) gali išskirti stireną, kuris, jei patenkama dideliais kiekiais, gali paveikti kvėpavimo, nervų, virškinimo sistemas, klausą, inkstų veiklą ar net būti siejamas su vėžiu.
7 grupei priklauso įvairūs plastikai, todėl poveikis sveikatai priklauso nuo jų struktūros. Šioje kategorijoje taip pat yra BPA – medžiaga, kuri tyrimais (pvz., su gyvūnais) siejama su hormonų pusiausvyros sutrikimais bei galima žala imuninėms, nervų ar virškinimo sistemoms.
Kaip sumažinti riziką?
Renkantis plastikinius indus maistui, labiau verta rinktis tuos, kurie pažymėti 1, 2, 4 ar 5. Tačiau svarbu atminti, kad kuo mažiau plastiko kontaktuoja su jūsų maistu – tuo geriau.
Venkite šildyti maistą plastikiniuose induose ir stengkitės visus virtuvėje naudojamus plastikinius gaminius pakeisti stikliniais, keramikiniais ar metaliniais – tai padės sumažinti galimą nepageidaujamą cheminių medžiagų poveikį sveikatai.