Soba – tai ploni, iš grikių gaminami japoniški makaronai, pasižymintys subtiliu riešutiniu skoniu. Nors pavadinime minimi grikiai, jie nėra grūdinė kultūra – tai augalo sėkla, natūraliai neturinti glitimo.
Kuo išskirtiniai grikių makaronai
Nors grikiai yra natūraliai be glitimo, reikėtų žinoti, kad daugelis soba makaronų gaminami maišant grikius su kvietiniais miltais. Ši kombinuota sudėtis suteikia makaronams tvirtumo, tačiau juose gali būti glitimo. Jei jautriai reaguojate į glitimą, verta išsamiai peržiūrėti pakuotės sudėtį.
Šaltų soba makaronų receptas su anakardžių padažu
Makaronus galima tiekti tiek karštus, tiek šaltus – abu variantai puikiai dera su kreminiu anakardžių padažu, kurį visada galite prisitaikyti pagal savo skonį. Padažui galite naudoti įvairių riešutų ar sėklų sviestą, eksperimentuoti su rūgštumo šaltiniais ar aštrumu.
- Jei neturite anakardžių sviesto, jį galite pakeisti žemės riešutų sviestu ar kitu mėgstamu sėklų sviestu.
- Nuo aštrumo lygio: naudokite džiovintus pipirus arba šviežią čili pagal skonį.
- Citrinos sultis galima keisti šlakeliu ryžių acto, jei norite kitokios rūgštelės.
Ką pasiruošti
- 1/2 puodelio (119 ml) anakardžių sviesto
- Mažas gabalėlis imbiero (apie 1,5 cm), nulupkite ir smulkiai sutarkuokite
- 1 smulkiai tarkuotas serrano pipiras
- 3 valg. šaukštai (45 ml) tamari arba sojos padažo
- 3 valg. šaukštai (45 ml) šviežių citrinos sulčių
- 1 arbatinis šaukštelis (5 ml) skrudintų sezamų aliejaus
- Pagal skonį druskos
- 170 g (apie 6 oz) džiovintų soba makaronų
- 1 puodelis (apie 20 g) vandenskrėsčių, pipirinės arba rukolos
- 1 puodelis (apie 16 g) kalendros lapelių
- Plonai supjaustytų traškių daržovių (agurko, ridikėlio ar morkos papuošimui)
Kaip pasigaminti
- Į vidutinio dydžio indą dėkite anakardžių sviestą, tarkuotą imbierą, pipirą, tamari, citrinos sultis, skrudintų sezamų aliejų ir įpilkite 3 valg. šaukštus (45 ml) vandens. Viską gerai išplakite, kol gausite vientisą, kremišką masę. Jei reikia, pagardinkite druska. Padažą galima pasigaminti iš anksto – iki 3 dienų laikyti sandariame inde šaldytuve.
- Dideliame puode pasūdyto verdančio vandens išvirkite soba makaronus pagal užrašus ant pakuotės. Išvirtus nukoškite ir iškart perplaukite po šaltu vandeniu, kad sustabdytumėte virimą. Dar kartą gerai nukoškite.
- Makaronus sudėkite į dubenį su pasiruoštu anakardžių padažu. Naudodami žnyples arba pagaliukus, išmaišykite, kol visi makaronai gražiai pasidengs padažu.
- Patiekite į atskiras lėkštes, papuoškite šviežiomis žalumynų šakelėmis ir traškiomis plonai pjaustytomis daržovėmis. Skanaus!













