Jogurte marinuota vištiena – tai švelnus ir subtilus mėsos paruošimo būdas, puikiai tinkantis norintetinų, sultingų patiekalų. Skirtingai nei rūgštūs citrusinių vaisių ar acto marinatai, natūralus jogurto kremiškumas švelniai suminkština mėsą ir, kepant ant grilio, sukuria auksinę plutelę. Šis patiekalas yra įkvėptas tradicinio vištienos šavarmos recepto, dažnai patiekiamo su šviežiomis daržovėmis ir gaivia jogurto užpilu.
Ingredientai ir paruošimas
- 1,5 kg be odos ir kaulų vištienos šlaunelių
- 2,5 puodelio natūralaus riebaus jogurto (ne graikiško)
- 5 česnako skiltelės
- 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 1 valg. š. maltų kalendrų sėklų
- 1 valg. š. rūkytos paprikos (dar truputis serviravimui)
- 1 a. š. ciberžolės
- 1 vidutinio dydžio agurkas
- 1 citrina
- 0,5 kg mažų pomidoriukų (pvz., vyšninių ar Sun Gold)
- 0,5 raudonojo svogūno
- 1 puodelis mėtos arba petražolių lapelių
- 1/3 puodelio kepintų ir rupiai kapotų pistacijų arba graikinių riešutų
- druska pagal skonį
Patiekalų eiliškumas ir laikas
- Ruošimo laikas: ~80 min. (marinavimas – 1 val., aktyvus darbas – 30 min.)
- Patiekiama: 4 asmenims
- Idealiai tinka pagrindiniam patiekalui
Jogurtinis marinatas ir vištienos paruošimas
Pirmiausia dubenyje smulkiai sutarkuokite 4 česnako skilteles. Įpilkite pusę puodelio jogurto, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus, sudėkite kalendras, rūkytą papriką ir ciberžolę. Gerai išplakite iki vientisos masės.
Vištieną nusausinkite, sudėkite į marinatą, apibarstykite druska ir išmaišykite, kad mėsa pilnai pasidengtų. Leiskite marinuotis bent valandą kambario temperatūroje arba iki paros šaldytuve. Jei marinavote šaldytuve, išimkite bent valandai prieš kepimą, kad mėsa sušiltų iki kambario temperatūros.
Kepimas ant grilio arba keptuvėje
Įkaitinkite grilį iki vidutinės kaitros. Išimkite vištieną iš marinato, leiskite nuvarvėti ir dėkite ant grotelių. Keptuvę ar grill keptuvę galite naudoti, jei norite gaminti patalpoje. Kepkite apverčiant kas minutę, kol vištiena įgaus auksinę plutelę ir gražiai paruduos, apie 8–10 minučių. Jei mėsa limpa prie paviršiaus, palaukite, kol atsiskirs savaime. Prieš pjaustant, leiskite šiek tiek atvėsti.
Jogurto padažas su agurkais
Kol kepa mėsa, į vidutinį dubenį sutarkuokite agurką ir likusią česnako skiltelę. Įtarkuokite pusės citrinos žievelę ir išspauskite jos sultis (apie 1 valg. šaukštą). Sudėkite likusius 2 puodelius jogurto, pagardinkite druska ir, jei mėgstate, pabarstykite žiupsneliu paprikos. Gerai išmaišykite – šis padažas gali būti paruoštas ir iš anksto, laikomas šaldytuve uždengtame inde iki 1 dienos.
Priedai ir serviravimas
Didesniame dubenyje sumaišykite per pusę perpjautus arba sveikus pomidoriukus, plonai supjaustytą raudonąjį svogūną, mėtos ar petražolės lapelius bei kepintus riešutus. Ant mišinio užspauskite likusios citrinos pusės sultis, įpilkite 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir pagardinkite druska. Išmaišykite, kad ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
Vištieną patiekite su šviežiu agurkų ir jogurto padažu bei gaiviu pomidorų, žolelių ir riešutų garnyru. Prie patiekalo galite pridėti citrinos skiltelių, kad kiekvienas galėtų papildomai užspausti sulčių pagal skonį.