Žmonėms, sergantiems diabetu, dažnai tenka vartoti vaistus ar insulino injekcijas, tačiau vis daugiau kalbama apie žaliąją arbatą kaip galimą pagalbininkę valdant šią ligą. Nors jos poveikis nėra iki galo išaiškintas, tyrimai rodo, kad žalia arbata galėtų padėti palaikyti sveikesnį cukraus kiekį kraujyje.
Žaliosios arbatos nauda ir galimi mechanizmai
Žalioji arbata jau seniai vertinama dėl joje esančių katechinų – natūralių antioksidantų, kurie, be kitų naudų, galimai skatina ląstelių jautrumą insulinui. Būtent šis poveikis laikomas reikšmingu diabetu sergantiems ar rizikos grupėje esantiems žmonėms. Nors tikslus šių medžiagų veikimas iki šiol nežinomas, įrodyta, kad jos taip pat naudingos širdžiai ir prisideda prie kitų geros savijautos aspektų.
Diabetas: kaip jis vystosi
Suvartojus angliavandenių, jie mūsų organizme paverčiami į gliukozę – pagrindinį energijos šaltinį ląstelėms. Kad ši gliukozė patektų ten, kur reikia, kasa išskiria insuliną. Sergant diabetu sutrinka šis procesas: ląstelės nebėra jautrios insulinui arba jo tiesiog nebesigamina pakankamai.
II tipo diabetą dažniausiai lydi atsparumas insulinui – ląstelės nebereaguoja į šį hormoną, o kasos išskiriamo insulino ima nebepakakti. I tipo diabetas, priešingai, kyla dėl autoimuninės reakcijos, kai imunine sistema sunaikina insulino gamyboje dalyvaujančias kasos ląsteles, ir tada insulinas išvis nesigamina.
Žalioji arbata ir prevencija
Įrodyta, kad žaliosios arbatos įtraukimas į sveikatai palankią mitybą – pavyzdžiui, artimą Viduržemio jūros regiono stiliui – gali padėti užkirsti kelią II tipo diabetui. Reguliarus šio gėrimo vartojimas, ypač vietoj saldžių gazuotų ar kitų cukruotų gėrimų, siejamas su mažesne diabeto išsivystymo rizika. Taip pat, pasak kai kurių mokslinių apžvalgų, žalioji arbata gali tapti pagalba tiems, kurie siekia atsikratyti nereikalingų kilogramų, nes ji dažnai įtraukiama į svorio metimo programas.
Ar žalia arbata tinka sergant diabetu?
Analizuojant įvairius tyrimus pastebėta, kad žalioji arbata gali būti naudinga sergantiesiems diabetu, tačiau rezultatų visuma nėra vienareikšmiška. Duomenų skirtumai gali būti susiję su genetiniais dalyvių skirtumais, tyrimuose dalyvaujant abiejų lyčių žmonėms, skirtingomis naudojamų arbatos lapelių rūšimis ar tuo, kaip aktyviosios medžiagos pasisavinamos žmogaus organizme. Šie aspektai daro įtaką išvadoms, todėl reikia daugiau kruopščių klinikinių tyrimų.
Pavyzdžiui, neseniai atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 2200 žmonių, atskleidė, kad arbatos vartojimas gali būti susijęs su mažesniu insulino išskyrimu ir blogesniu atsaku į insuliną. Tyrimas truko penkerius metus ir apėmė suaugusiuosius iš Kinijos.
Nepaisant to, net jeigu visas žaliasis poveikis diabetui dar nėra iki galo aiškus, žalia arbata be cukraus išlieka sveikesnis pasirinkimas nei daugelis kitų gėrimų, ypač saldintų.
Kaip išgauti didžiausią naudą iš žaliosios arbatos
Siekdami kuo daugiau naudos, arbatos visiškai nesaldinkite cukrumi ir negerkite jos su pienu – taip išvengsite papildomo gliukozės šuolio. Geriausia rinktis nesaldintą, natūralaus skonio arbatą. Nors pakeliai patogūs, tradicinė biri žalioji arbata ar net žaliosios arbatos milteliai (matcha) pasižymi turtingesniu skoniu ir stipresniu poveikiu.
- Matcha – ypatingas žaliosios arbatos tipas, kurio milteliai plakami šluotele dubenyje, tačiau tinka ir paprasti įrankiai. Šioje formoje arbata yra ypač koncentruota, todėl galite pajusti stipresnį aktyviųjų medžiagų poveikį.
- Biri arbata yra natūralesnė pasirinkimas, tačiau šiuolaikiški pakeliai irgi nėra blogas variantas, jei verta pasimėgauti žaliuoju gėrimu patogiai.













