SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Ligos

Clostridium perfringens: Apsinuodijimas maistu, simptomai ir prevencija

Karolina Rimkutė Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 26 spalio
Kategorija Ligos
0
Clostridium perfringens: Apsinuodijimas maistu, simptomai ir prevencija
Share on FacebookShare on Twitter

Viena labiausiai paplitusių maisto infekcijų, susijusių su bakterijomis, yra Clostridium perfringens sukeliamas apsinuodijimas maistu. Daugeliu atvejų šios infekcijos eiga būna lengva – žmogų vargina stiprūs pilvo spazmai ir gausios, vandeningos viduriavimas. Dažniausiai simptomai praeina per vieną ar dvi dienas.

Kas yra Clostridium perfringens?

Clostridium perfringens – tai bakterija, randama žemėje, žmogaus ir gyvūnų žarnyne, o kartais – net ant įvairių paviršių. Ji gali sukelti ne tik lengvą apsinuodijimą maistu, bet ir gerokai sunkesnes ligas, jei patenka į žaizdas. Tokiu atveju gali išsivystyti dujinė gangrena ar anaerobinis celiulitas.

Kaip dažnai pasitaiko ši infekcija?

Apsinuodijimas maistu, sukeltas Clostridium perfringens, yra gana dažnas. Tai viena iš pagrindinių bakterinių žarnyno infekcijų, kurie kasmet paveikia šimtus tūkstančių žmonių visame pasaulyje.

Simptomai

Pagrindiniai simptomai – skausmingi pilvo spazmai ir vandeningas viduriavimas. Dažniausiai nebūna vėmimo ir karščiavimo. Ligos požymiai išryškėja per 6–24 valandas nuo užkrėsto maisto suvartojimo.

Susiję įrašai

Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?

Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?

2025 12 lapkričio
Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?

Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?

2025 12 lapkričio

Kodėl čiaudžiu pavalgius?

2025 11 lapkričio

Vestibulinis neuritas

2025 11 lapkričio

Kaip užsikrečiama?

Ši bakterija dauginasi, kai maistas paliekamas kambario temperatūroje ilgesniam laikui, ypač jei iš karto neįdedamas atgal į šaldytuvą ar neužšaldomas. Ypatingą atsparumą bakterijai suteikia sporos: jos išgyvena tiek šilumą, tiek šaltį, tačiau vėl pradeda daugintis, kai maistas atvėsta iki 4–60 °C ir pastovi taip bent valandą ar ilgiau.

Dažniausi bakterijos šaltiniai

  • Troškiniai, mėsos padažai.
  • Raudona mėsa – jautiena, kiauliena.
  • Paukštiena – vištiena, kalakutiena.

Retesniais atvejais užsikrėsti galima suvalgant menkai termiškai apdorotą žuvį ar daržoves. Tačiau pagrindiniai šaltiniai vis tiek išlieka mėsiški patiekalai.

Galimos komplikacijos

Nors Clostridium perfringens sukeltas apsinuodijimas paprastai praeina be didesnių bėdų, kai kurie atvejai gali komplikuotis:

  • Dehidratacija. Gausus viduriavimas greitai išvaro skysčius iš organizmo, todėl būtina gerti daug vandens ar sultinio. Sunki dehidratacija gali prireikti gydytojų pagalbos.
  • Sepsis. Ypač reti atvejai, kai bakterijos patenka į kraują ir gali sukelti gyvybei pavojingą infekciją.

Diagnozavimas

Dažniausiai gydytojas gali nustatyti šią infekciją remdamasis simptomais. Kartais gali būti prašoma pateikti išmatų mėginį laboratoriniams tyrimams. Jei fiksuojamas didesnis ligos protrūkis, papildomai tiriamas ir maistas, kad būtų surastas infekcijos šaltinis.

Gydymas

Specialaus gydymo Clostridium perfringens sukeltam apsinuodijimui dažniausiai nėra reikia. Liga praeina savaime per kelias dienas. Labai svarbu gerti daug skysčių, kad išvengtumėte dehidratacijos.

Antibiotikai skiriami tik tais retais atvejais, kai būklė itin sunki.

Prevencija

Užkirsti kelią apsinuodijimui šia bakterija galima taikant kelias paprastas taisykles ruošiant ir laikant maistą:

  • Visada plaukite rankas prieš gamindami valgį ir po to, kai baigiate ruošti ar valgyti maistą.
  • Reguliariai valykite virtuvės paviršius ir įrankius.
  • Maistą ruošti tinkamoje temperatūroje – skirtingoms mėsos rūšims ji svyruoja nuo 62 iki 73 °C.
  • Maistą laikykite arba žemesnėje nei 4 °C, arba aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje.
  • Mėsą ar paukštieną šaldykite ir užšaldykite iš karto – nepalikite šiltoje aplinkoje ilgiau kaip dvi valandas.
  • Venkite vartoti maisto, kuris nebuvo šildytas bent valandą ir ilgiau.

Ligos eiga ir sveikimas

Ši bakterinė infekcija dažniausiai baigiasi be rimtų pasekmių – net jei ir negydoma, žmogus pasijunta geriau jau po kelių dienų.

Savijautos gerinimas namuose

Kai vargina viduriavimas ar vėmimas, svarbiausia – tinkamai atkurti skysčių balansą. Geriausiai tinka:

  • Naturalaus vandens gėrimas.
  • Sportiniai gėrimai, papildantys elektrolitus.
  • Vandenyje praskiesta 100% vaisių sultys.
  • Sultiniai.
  • Specifiniai rehidratacijos tirpalai.

Kokio maisto reikėtų vengti?

Viduriuojant patartina nevalgyti daug skaidulų turinčių, riebių, aštrių patiekalų, taip pat vengti alkoholio ar kofeino. Racionalu rinktis lengvai virškinamą – pvz., bananus, ryžius, obuolių tyrę, skrudintą duoną.

Kada būtina kreiptis į gydytoją?

Kreipkitės į medikus, jei simptomai neslūgsta po kelių dienų arba jei vargina labai stiprus viduriavimas ar vėmimas.

Skubios pagalbos prireiks, jei atsiranda pavojingų reiškinių:

  • Didelis silpnumas, galvos svaigimas.
  • Apgaubtas sąmonės sutrikimas ar painiojimasis.
  • Tamsios spalvos šlapimas arba sumažėjęs jo kiekis.
  • Staigus dusulys.
  • Itin dažnas pulsas.
  • Kritęs kraujospūdis arba alpimo pojūtis.

Ką verta aptarti su gydytoju?

  • Kokia galėjo būti ligos priežastis?
  • Kaip efektyviausiai palaikyti skysčių balansą?
  • Kokių naujų arba stiprėjančių simptomų turėčiau stebėti?
  • Kada reikėtų atvykti pakartotiniam vizitui?
Karolina Rimkutė

Karolina Rimkutė

Gydytoja ir medicinos mokslų daktarė, turinti daugiau nei 15 metų patirtį įvairiose medicinos srityse. Karolina yra aistringa švietėja, siekianti suteikti žmonėms moksliškai pagrįstą ir suprantamą informaciją apie įvairias ligas, jų simptomus, prevenciją ir gydymo galimybes. Baigusi medicinos studijas Lietuvos sveikatos mokslų universitete, Karolina tęsė doktorantūros studijas Heidelbergo universitete Vokietijoje, kur tyrinėjo lėtinių uždegiminių ligų mechanizmus. Ji taip pat yra dirbusi su pacientais pirmosios pagalbos skyriuose, bendrosios praktikos klinikose ir specializuotose ligoninėse, todėl turi platų klinikinį supratimą apie daugelį sveikatos sutrikimų. Dr. Rimkutė rašo straipsnius apie įvairiausias temas: nuo dažniausiai pasitaikančių peršalimo ligų ir autoimuninių sutrikimų iki retų genetinių ligų ir naujausių gydymo metodų. Ji tiki, kad geras sveikatos švietimas gali išgelbėti gyvybes, todėl stengiasi perteikti medicinos žinias paprasta ir aiškia kalba. Be straipsnių rašymo, Karolina yra dažna medicinos konferencijų pranešėja ir aktyviai dalyvauja visuomenės sveikatos kampanijose. Kai nerašo ir nedirba su pacientais, ji mėgsta skaityti mokslinę literatūrą, lankyti meno parodas ir leisti laiką gamtoje. Dr. Rimkutės misija – padėti kiekvienam žmogui geriau suprasti savo sveikatą ir priimti informuotus sprendimus apie gydymą bei prevenciją

Susiję Pranešimai

Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?
Vitaminai ir papildai

Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?

Paskelbė Aistė Žemaitienė
2025 12 lapkričio
Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?
Ligų simptomai

Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 12 lapkričio
Kodėl čiaudžiu pavalgius?
Ligų simptomai

Kodėl čiaudžiu pavalgius?

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 11 lapkričio
Kitas įrašas
Pirštų būgštelėjimas: priežastys, simptomai ir gydymas

Pirštų būgštelėjimas: priežastys, simptomai ir gydymas

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?

Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?

2025 12 lapkričio
Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?

Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?

2025 12 lapkričio
Kodėl čiaudžiu pavalgius?

Kodėl čiaudžiu pavalgius?

2025 11 lapkričio
Vestibulinis neuritas

Vestibulinis neuritas

2025 11 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Ar gotu kola padeda gydyti venų varikozę?
  • Kodėl mano šlapimas gali kvepėti kava?
  • Kodėl čiaudžiu pavalgius?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.