Alkoholis – tai tema, kuri nuolat sulaukia diskusijų. Dažnai kyla klausimas: jei pasirinkti tarp alaus ir vyno, kuris iš šių gėrimų galėtų būti naudingesnis organizmui?
Alaus pranašumai ir trūkumai
Neretai manoma, kad alus – tik skanus, bet nieko vertas kaloringas gėrimas. Tačiau nustebsite sužinoję, jog jo sudėtyje esantys baltymai, skaidulos, B grupės vitaminai, folio rūgštis bei niacinas suteikia jam nemažą maistinę vertę. Šiais rodikliais alus netgi lenkia vyną.
Be to, pagal mokslinius tyrimus, alaus sudėtyje esantys apyniai gali padėti sumažinti nerimą, pagerinti miegą ir net slopinti nutukimo vystymąsi (bent jau pelėms atliktų tyrimų metu). Tyrimai taip pat atskleidė, kad ypač apyningas alus teigiamai veikia kaulų tankį ir stiprumą.
Žinoma, alaus mėgėjų laukia ir kai kurie nepatogumai: per didelis kiekis reiškia ne tik riziką susidurti su pagiriomis, priklausomybe ar kepenų pažeidimais, bet ir gausesnį kalorijų suvartojimą – ypač renkantis stiprius kraftinius gėrimus, kurių butelyje gali būti daugiau nei 300 kalorijų. Negana to, alaus angliarūgštė gali tapti virškinimo sutrikimų ar šaižių raugėjimų priežastimi. Galiausiai, jei vengiate angliavandenių, alus greičiausiai nebus geriausias pasirinkimas.
Vynas: ko galima tikėtis?
Raudonasis vynas dažnai laikomas sveikesniu, o jo taurėje yra mažiau kalorijų – apie 125 viename 150 ml kiekyje. Jame galima aptikti kalio (maždaug 4 proc. rekomenduojamos paros normos) bei skaidulų. Kai kurie tyrimai parodė, kad vyno sudėtyje esantis resveratrolis gali švelninti senėjimo procesus, o flavonoidai padeda apsaugoti odą nuo žalingų saulės spindulių.
Kita medalio pusė – baltojo vyno rūgštingumas skatina dantų emalio nuosidėvėjimą, o raudonas vynas gali tapti migrenos priežastimi. Tyrimų rezultatai apie resveratrolio naudą taip pat prieštaringi – kai kurie duomenys rodo, jog šio antioksidanto poveikis sveikatai nėra toks didelis, kaip anksčiau manyta. Vartojant vyną per gausiai, gresia dehidratacija, priklausomybė ir kepenų pažeidimai – kaip ir alaus atveju. Be to, vynas gali didinti trigliceridų kiekį kraujyje, o tai siejama su širdies ir kraujagyslių, nutukimo, diabeto bei inkstų ligų rizika.
Nors dažnai girdime apie raudonojo vyno naudą širdžiai, kai kuriuose tyrimuose nenustatyta aiškių sąsajų tarp šio gėrimo ir mažesnės širdies bei kraujagyslių ligų rizikos.
Kuriam gėrimui teikti pirmenybę?
Nors tiek alus, tiek vynas turi savų privalumų, kai kuriuos sveikatai palankius elementus dažniau sutiksime aluje – ypač atsižvelgiant į jo maistinę sudėtį. Vis tik išlikite atsakingi – saikingas vartojimas tebėra pagrindinė taisyklė. O jei jau nutarėte pasimėgauti taure, galbūt alus šįkart būtų vertesnis pasirinkimas – tik nereikėtų pulti vairo.













