Didžiųjų parduotuvių lentynose vis dažniau sutinkame saldėsių be cukraus, o jų sudėtyje dažnai pasirodo acesulfamas K. Tai yra dirbtinis saldiklis, kuris neturi kalorijų ir skonio stiprumu net 200 kartų pranoksta paprastą cukrų. Cheminės medžiagos pavadinimas – acesulfamo kalis, dažnai apibūdinamas trumpiniais Ace-K arba acesulfamas K.
Kur dažniausiai naudojamas
Šio saldiklio dalelės yra baltos ir kristalinės, tačiau savo gryna forma jis pasižymi šiek tiek kartoku poskoniu. Dėl šios priežasties acesulfamas K dažnai derinamas su kitais saldikliais. Jis dažnai maišomas su tokiais ingredientais kaip sukralozė ar aspartamas, kad pagerėtų skonis ir būtų sušvelninti galimi nemalonūs prieskoniai.
- Gazuoti gėrimai ir dietiniai limonadai
- Baltyminiai kokteiliai
- Gėrimų milteliai
- Ledai ir kiti atšaldyti desertai
- Kepiniai
- Saldainiai ir kramtomoji guma
- Stalo saldikliai
Saldiklis plačiau paplito XX a. pabaigoje, kai jam buvo leista naudoti gaiviuosiuose gėrimuose. Nuo tada šis ingredientas tapo kasdieniu svečių įvairiuose mažai cukraus turinčiuose produktuose.
Tyrimai ir saugumo klausimai
Pirmosios acesulfamo K saugumo studijos atliktos dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Tačiau laikui bėgant šių tyrimų kokybė ir patikimumas buvo plačiai aptarinėjami. Kai kurie duomenys rodė galimą riziką, pavyzdžiui, susirgimus vėžiu laboratorinėms žiurkėms. Tuo metu tyrėjai atkreipė dėmesį į galimus duomenų neatitikimus, netikslią bandymų trukmę ir gyvūnų priežiūros trūkumus.
Viešojo intereso organizacijos sausio dešimtajame dešimtmetyje ragino griežtinti saldiklio tikrinimą prieš įtraukiant jį į gazuotus gėrimus. Šios ir kitos institucijos nurodė, kad pradiniai tyrimai nierodė pakankamai aiškaus atsakymo dėl ilgalaikio acesulfamo K vartojimo poveikio.
Ką rodo nauji tyrimai?
Naujesni tyrimai atskleidė papildomų nuogąstavimų. Kai kurie iš jų – ilgalaikio vartojimo poveikis hormonams, galimi ryšiai su tam tikrais onkologiniais susirgimais, taip pat padidėjusi skydliaukės pažeidimo rizika. Pastarasis siejamas su tuo, kad skaidantis acesulfamui K, organizme susidaro acetoacetamidas – šis junginys laboratoriniams gyvūnams sukėlė skydliaukės funkcijos pokyčius.
Yra duomenų, kad vyrų lyties pelėms vartojant šį saldiklį ilgesnį laiką, galėjo keistis ir smegenų veikla. Vis dėlto, net ir egzistuojant tokiai kritikai, kai kurios reguliavimo institucijos nurodo, kad leistini vartojimo kiekiai laikomi saugiais. Pavyzdžiui, vartotojų apsaugos agentūros Europoje nurodo maksimalų paros kiekį – 9 mg acesulfamo K kilogramui kūno svorio.
Kaip atpažinti sudėtyje
Vengiant neaiškios kilmės ar abejotinų priedų, patariama skaityti produktų etiketes. Jei norite išvengti acesulfamo K, atkreipkite dėmesį, ar pavadinime nurodyta: acesulfamas K, acesulfamas kalis, Ace-K ar kiti jo pavadinimai. Taip pat gali būti naudojama prekiniai žymenys.
Daugiausiai šio saldiklio rasite be cukraus ar mažai cukraus turinčiuose produktuose – dietiniuose gazuotuose gėrimuose, įvairių rūšių desertuose bei kramtomojoje gumoje. Naudojant Ace-K ir kitus panašius saldiklius, siekiama sumažinti bendrą cukraus kiekį produktuose, bet kartu palaikyti saldumo pojūtį.