Aviena – tai gardi ir vertingų maistinių medžiagų gausi mėsa, tačiau jos sudėtyje esantis cholesterolis gali kelianti klausimų tiems, kas rūpinasi širdies ir kraujagyslių sveikata.
Mitybinė vertė
Vienoje 85 gramų keptos avienos porcijoje galima rasti apie 25 gramus baltymų. Be to, joje gausu kalio ir vitamino B12. Ši mėsa taip pat aprūpina organizmą geležimi, magniu, selenu bei omega-3 riebalų rūgštimis.
Cholesterolis: ką verta žinoti?
Cholesterolis žmogaus organizme juda kartu su baltymais, sudarydamas lipoproteinus. Yra du pagrindiniai jų tipai: mažo tankio (MTL) ir didelio tankio (DTL) lipoproteinai. Sveikatai būtina palaikyti tinkamą abiejų tipų balansą.
- MTL cholesterolio kartais vadinamas „bloguoju“ cholesteroliu. Jo perteklius kraujyje gali kauptis ant kraujagyslių sienelių ir mažinti pratekėjimą, kas ilgainiui padidina širdies priepuolio ar insulto riziką.
- DTL dažnai vadinamas „geruoju“ cholesteroliu. Jis padeda pašalinti cholesterolį iš audinių ir perneša jį į kepenis, kur jis gali būti pašalintas iš organizmo.
Kiek cholesterolio laikyti normaliu?
Žinodami savo cholesterolio rodiklius, galite efektyviau rūpintis sveikata. Paprastai rekomenduojama, kad mažo tankio lipoproteinų (MTL) kiekis nesiektų 100 mg/dl, o 130–159 mg/dl laikoma ribine aukšta reikšme. Priešingai MTL, didelio tankio lipoproteinų (DTL) aukštas kiekis yra naudingas – vyrams rekomenduojamas ne mažesnis nei 40 mg/dl, o moterims – ne mažesnis nei 50 mg/dl lygis.
Kaip pasirinkti ir ruošti avieną?
Aviena natūraliai yra riebesnė mėsa, tačiau renkantis liesesnius jos gabalus, gausite mažiau sočiųjų riebalų. Vertėtų atkreipti dėmesį į nugarinę, kumpį ar filė dalis, nes jos sumedėjusios mažiau riebalų.
Svarbu ne tik kokį gabalą renkatės, bet ir kaip ruošiate mėsą. Prieš gamindami būtinai apipjaukite matomus riebalus. Kepant, naudinga mėsą dėti ant grotelių ar kepimo stovo – tuomet dalis riebalų nutekės ir nesusigers atgal į mėsą.
Avieną galima kepti orkaitėje, grilyje, troškinti ar kepti keptuvėje. Jeigu renkatės kepti, atminkite, kad kepant itin aukštoje temperatūroje gali susidaryti nesveikų junginių, be to, taip paruoštas maistas dažniau turi transriebalų.
Ar verta įtraukti avieną į racioną?
Avienoje yra ir sočiųjų, ir mononesočiųjų riebalų panašiai tiek pat. Įtraukdami ją į valgiaraštį saikingai, galite pasiekti mitybos įvairovės ir užtikrinti pagrindinių maistinių medžiagų suvartojimą. Norint palaikyti normalų cholesterolio lygį, geriausia rinktis liesus mėsos gabalus ir apgalvoti gamybos būdą.