SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

4 arbūzo žievės naudos

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 26 spalio
Kategorija Maistas
0
4 arbūzo žievės naudos
Share on FacebookShare on Twitter

Ar žinojote, kad arbūzo žievė, ta žalia oda, kurią dauguma išmeta net nesusimąstydami, iš tiesų yra valgoma ir labai naudinga? Po sultinga raudona minkštimu slypi svarbių medžiagų lobynas, o ir pati žievė slepia naudingų dalykų, apie kuriuos verta sužinoti daugiau.

Kodėl verta valgyti arbūzo žievę

Arbūzas savo pavadinimą „užtarnavo“ visai pelnytai – daugiau nei 90 % jo sudaro vanduo, todėl puikiai vėsina karštą dieną. Be vandens, ši vaisių šeimos žvaigždė aprūpina organizmą vitaminu A, vitaminu C, magniu, kaliu ir kitais svarbiais elementais.

Nors dažniausiai valgomas saldus rausvas minkštimas, valgoma yra visa arbūzo dalis, įskaitant žaliąją žievę. Kaip ir agurko, artimiausio giminaičio, žievė – taip pat valgoma. Paprastai ji nugula komposto krūvoje, tačiau verta pakeisti šį įprotį.

Gali turėti teigiamos įtakos kraujospūdžiui

Mokslininkai pastebėjo, kad arbūzo ekstraktas ir jame esanti medžiaga citrulinas gali padėti reguliuoti kraujospūdį, ypač tiems, kurie susiduria su šia problema. Arbūzas veikia kaip natūralus diuretikas, tad gali padėti pašalinti skysčių perteklių iš kūno. Norite pasimėgauti nauda? Išbandykite užšaldytas arbūzo riekeles vasaros karščiui numalšinti.

Susiję įrašai

Lūžęs šlaunikaulis

Lūžęs šlaunikaulis

2025 13 lapkričio
Pasninkavimas ir vėžys

Pasninkavimas ir vėžys

2025 12 lapkričio

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio

Padeda virškinimui dėl skaidulų gausos

Arbūzo žievė kupina skaidulų, kurios palaiko sveiką žarnyno veiklą ir gali sumažinti riziką sirgti storosios žarnos ligomis. Skaidulos taip pat padeda stabilizuoti cholesterolio ir gliukozės kiekį kraujyje, o sotumas ateina greičiau – tai padeda kontroliuoti svorį. Šiuolaikinėje mityboje skaidulų trūksta daugeliui – todėl įtraukite žievelę į savo racioną ir lengvai pagerinkite savo mitybą.

Suteikia energijos fizinei ir intymiai veiklai

Arbūzo žievelėje yra daug citrulino, aminorūgšties, kuri padeda kraujagyslėms atsipalaiduoti ir gali pagerinti raumenų aprūpinimą deguonimi. Tyrimai rodo, kad citrulinas gali būti naudingas sportuojant, nes padeda ilgiau išlaikyti fizinį pajėgumą. Įdomu tai, kad citrulinas taip pat minimas kaip medžiaga, galinti prisidėti prie geresnių rezultatų ir intymioje sferoje. Nors arbūzo žievė nėra „stebuklingas vaistas“, jos natūralios savybės gali būti naudingos tiek sportui, tiek meilės reikalams.

  • Norite išbandyti naują skonį? Apšlakstykite žievelę citrinos sultimis ir pabarstykite aitriųjų paprikų milteliais – šis derinys ne tik patiks skonio receptoriams, bet ir bus naudingas širdžiai.
  • Kitas būdas – raugintos arbūzo žievelės, kurios žinomos kaip tradicinis patiekalas įvairiuose regionuose.

Ar verta žievelę valgyti dažniau?

Kitą kartą, pjaustydami arbūzą, nebeskubėkite žievės mesti lauk. Tai paprastas, greitas ir natūralus būdas papildyti savo organizmą skaidulomis, vitaminais ir kitais vertingais junginiais. Eksperimentuokite ir atraskite naujus skonius, o kartu pasirūpinkite ir sveikata.

Kaip pjaustyti arbūzą

Norėdami saugiai pjaustyti arbūzą ir pasimėgauti visomis jo dalimis, pradėkite nuo kruopštaus plovimo. Tuomet nupjaukite abu arbūzo galus, kad jis tvirtai stovėtų ant pjaustymo lentos. Vertikaliai pjaustykite žievelę, kad gautumėte juosteles, kurias galima naudoti norimais būdais – rauginti, kepti ar valgyti šviežias. Praplėskite mitybos pasirinkimus ir mėgaukitės arbūzu nuo žievės iki minkštimo!

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Lūžęs šlaunikaulis
Ligos

Lūžęs šlaunikaulis

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 13 lapkričio
Pasninkavimas ir vėžys
Ligos

Pasninkavimas ir vėžys

Paskelbė Karolina Rimkutė
2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?
Kūno sandara

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Paskelbė Simona Petrauskienė
2025 12 lapkričio
Kitas įrašas
Nosies trūkčiojimas

Nosies trūkčiojimas

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Raudonos dėmės ant odos

Raudonos dėmės ant odos: 14 priežasčių

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Lūžęs šlaunikaulis

Lūžęs šlaunikaulis

2025 13 lapkričio
Pasninkavimas ir vėžys

Pasninkavimas ir vėžys

2025 12 lapkričio
Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

2025 12 lapkričio
Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

Kaip atsikratyti kavos kvapo iš burnos

2025 12 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Lūžęs šlaunikaulis
  • Pasninkavimas ir vėžys
  • Kokia kietžiausia medžiaga žmogaus organizme?

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.