SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
  • Ligos
  • LPL
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Skausmai
  • Sveikata
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
SveikatosRumai juodas logotipas
Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
Pagrindinis Maistas

Ar lašišos oda tinkama valgyti?

Agnė Vaitkutė Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 6 lapkričio
Kategorija Maistas
0
Ar lašišos oda tinkama valgyti?
Share on FacebookShare on Twitter

Lašišos oda dažnai įtraukiama į mitybą ne tik dėl skonio, bet ir naudų sveikatai. Tinkamai paruošta ji gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, tačiau svarbu atsižvelgti į lašišos kilmę bei individualias sveikatos aplinkybes.

Kuo naudinga valgyti lašišos odą?

Lašiša vertinama dėl didelio baltymų kiekio, gausaus omega-3 riebalų rūgščių kiekio, B ir D grupės vitaminų, taip pat mineralų, tokių kaip niacinas bei fosforas. Daugelis, norėdami rasti sveikesnę alternatyvą raudonai mėsai, renkasi lašišą.

Tiek pačioje žuvies mėsoje, tiek odoje randamos ilgųjų grandinių omega-3 riebalų rūgštys, kurios, kaip įrodyta, sumažina trigliceridų lygį ir mažina širdies bei kraujagyslių ligų riziką. Be to, kepant žuvį su oda, išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų ir sveikųjų riebalų. Lašiša rekomenduojama įtraukti į savo racioną kelis kartus per savaitę, kad gautumėte visas jos teikiamas naudas.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Lašišos oda, kaip ir pati žuvis, paprastai yra saugi vartoti, tačiau dėl aplinkos taršos į žuvis gali patekti kenksmingų medžiagų. Šios medžiagos žmogui kaupiasi palaipsniui, todėl nedideliais kiekiais vartojama lašišos oda paprastai nekelia rūpesčio.

Susiję įrašai

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

2025 6 lapkričio
CMV serologinis tyrimas

CMV serologinis tyrimas

2025 6 lapkričio

Kepenų kvapas

2025 6 lapkričio

Trąšų ir augalų tręšimo priemonių apsinuodijimas

2025 6 lapkričio

Labai svarbu domėtis, iš kur atkeliauja jūsų valgoma lašiša. Lašišos iš Atlanto vandenyno, ypač auginamos fermose, dažniausiai būna labiau užterštos nei, pavyzdžiui, laukinės Ramiojo vandenyno lašišos. Mažiausiai teršalų paprastai turi būtent laukinė Ramiojo vandenyno lašiša, todėl jos oda laikoma saugiausia vartoti. Jei nežinote lašišos kilmės, ypač jei ji atkeliauja iš Atlanto regiono, odos geriau atsisakyti.

Galimi pavojai ir ką verta žinoti

Nors lašišos oda dažniausiai nepavojinga, verta žinoti, kad žuvyse gali būti sukaupta polichlorintų bifenilų (PCB) bei metilgyvsidabrio. Šios cheminės medžiagos į žuvų organizmą pateka per vandenį bei maisto grandinę, o žmogaus organizme gali sukelti nepageidaujamų ilgalaikių poveikių. Didžiausia rizika susijusi su cheminių medžiagų kaupimu organizme laikui bėgant.

Ypatingą dėmesį turėtų skirti nėščios ir žindančios moterys, nes šios medžiagos gali paveikti vaisių ar kūdikį. Tokiais atvejais rekomenduojama vengti lašišos odos arba ją vartoti itin retai. Tėvai taip pat turėtų riboti vaikų kontaktą su užterštos žuvies oda. Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad pašalinus žuvies odą pesticidų kiekis mėsoje sumažėja beveik perpus.

Patarimai gaminant ir valgant

Lašišos odą galima kepti atskirai ir panaudoti įvairiuose patiekaluose. Traškiai iškepta ji savo konsistencija gali priminti bekoną, tačiau pasižymi kur kas didesne nauda sveikatai ir neturi tiek daug druskos.

Lašišos odą galima naudoti kaip gardų užkandį, pabarstą salotoms arba išradingą sudėtinę sushio dalį. Tokiu būdu ne tik praplečiate savo meniu, bet ir išnaudojate pačios žuvies teikiamą naudą iki galo.

Ar verta įtraukti į mitybą?

Daugeliui žmonių lašišos oda gali būti vertingas maisto priedas, ypač jei žuvis užauginta švariuose vandenyse. Tačiau, jei laukiatės ar maitinate kūdikį, geriau nerizikuokite ir lašišos odos nevalgykite.

Agnė Vaitkutė

Agnė Vaitkutė

Sveikos mitybos ekspertė ir sertifikuota mitybos specialistė, besispecializuojanti subalansuotos mitybos sprendimuose siekiant sveikatos tikslų, tokių kaip svorio metimas, energijos atstatymas ar geresnė bendra savijauta. Šiuo metu Agnė yra pagrindinė mitybos skilties autorė sveikatingumo platformoje „Sveikatos Rūmai“. Agnė baigė maisto mokslų ir mitybos bakalauro studijas Vilniaus universitete, o vėliau įgijo magistro laipsnį Londono Karalienės Marijos universitete, kur gilinosi į mitybos planavimą ir metabolizmo valdymą. Studijų metu ji dalyvavo moksliniuose tyrimuose, kurie analizavo, kaip mitybos pokyčiai gali paveikti ilgalaikę sveikatą. Jos straipsniuose ir rekomendacijose akcentuojamas praktinis ir į žmogų orientuotas požiūris į sveiką mitybą. Agnė tiki, kad sveikas maistas neturi būti sudėtingas ar brangus, todėl ji specializuojasi paprastų, lengvai pritaikomų patarimų dalijimu, kurie padeda siekti ilgalaikių rezultatų. Agnė yra sukaupusi didelę patirtį dirbdama su žmonėmis, norinčiais koreguoti savo mitybą metant svorį, valant organizmą ar paprasčiausiai stiprinant imunitetą. Jos tikslas – padėti žmonėms atsisakyti kraštutinių dietų ir atrasti tvarų bei malonų mitybos būdą. Kai ji nerašo straipsnių ar nesupažindina skaitytojų su naujausiais mitybos tyrimais, Agnė mėgsta gilintis į sveikatos ir maisto ryšį, tyrinėti mitybos mitus ir mokytis naujų būdų, kaip maistas gali padėti jaustis geriau kasdien.

Susiję Pranešimai

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?
Maistas

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

Paskelbė Agnė Vaitkutė
2025 6 lapkričio
CMV serologinis tyrimas
Tyrimai

CMV serologinis tyrimas

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 6 lapkričio
Kepenų kvapas
Ligų simptomai

Kepenų kvapas

Paskelbė Lukas Grinčius
2025 6 lapkričio
Kitas įrašas
Ką turėtumėte žinoti apie saulės nudegimo pūslės

Ką turėtumėte žinoti apie saulės nudegimo pūslės

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojame

Pažastų skausmas

Pažastų skausmas: 9 dažnos priežastys (ir ką daryti)

2025 26 spalio
Gumbas už ausies

6 gumbų atsiradimo už ausies priežastys

2025 26 spalio
Cholesterolio norma pagal amžių

Cholesterolio norma pagal amžių

2025 26 spalio
Oxandrolone

Anavaras [Oxandrolone]: Privalumai, naudojimas, šalutinis poveikis

2025 26 spalio
Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?

2025 6 lapkričio
CMV serologinis tyrimas

CMV serologinis tyrimas

2025 6 lapkričio
Kepenų kvapas

Kepenų kvapas

2025 6 lapkričio
Trąšų ir augalų tręšimo priemonių apsinuodijimas

Trąšų ir augalų tręšimo priemonių apsinuodijimas

2025 6 lapkričio
SveikatosRumai.lt

Internetinis projektas, skirtas populiarinti sveiką gyvenseną: informacija, praktiniai patarimai ir specialistų įžvalgos vardan jūsų gerovės.

Naujausi įrašai

  • Diabetas ir kukurūzų vartojimas: ar galima valgyti?
  • CMV serologinis tyrimas
  • Kepenų kvapas

Skaičiuoklės

  • KMI skaičiuoklė pagal metus
  • Vaisingų dienų skaičiuoklė
  • Nėštumo skaičiuoklė
  • KMI skaičiuoklė
  • Reklama

Kita

  • Reklama

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.

Nėra rezultato
Peržiūrėti visus rezultatus
  • Gydytojų sritys
  • Ligos
  • Lytiškai plintančios ligos
  • Nėštumas
  • Odontologija
  • Operacijos
  • Psichologija
  • Seksualinė sveikata
  • Skausmai
  • Sveikata
  • Tyrimai
  • Vaistai

2021 - 2025 © Copyright SveikatosRumai.lt. All Rights Reserved.