Daugeliui žmonių, turinčių riešutų alergiją, prieskoniai paprastai yra saugūs. Alergija riešutams reiškia padidintą jautrumą medžių riešutams – tad visi maisto produktai, neturintys jų sudėtyje, laikomi saugiais.
Kokie riešutai dažniausiai sukelia alergiją?
Medžių riešutų grupei priskiriami šie produktai:
- migdolai
- Braziliniai riešutai
- anakardžiai
- lazdyno riešutai
- makadamijos riešutai
- pekano riešutai
- pistacijos
- shea riešutai
- graikiniai riešutai
Net jei sąraše pateikto riešuto nėra maiste, svarbu visuomet atidžiai perskaityti produkto etiketę. Maisto gamybos procese gali atsirasti kryžminės taršos rizika, nes kai kurie produktai gaminami toje pačioje aplinkoje, kur apdorojami ir riešutai.
Ar prieskoniai gali sukelti alergiją?
Nors prieskoniai dažniausiai yra saugūs, alerginės reakcijos į juos galimos, tačiau labai retos. Kai kuriais atvejais pranešta apie stiprias reakcijas (anafilaksiją), susijusias su tokiomis prieskoninėmis žolelėmis ir prieskoniais kaip:
- raudonėlis
- čiobrelis
- kalendra
- kmynai
- kuminas
- aitrioji paprika
Kartais gamintojai atsargumo sumetimais atšaukia kai kuriuos prieskonių gaminius, pavyzdžiui, kumino, jei kyla įtarimų, kad jie galėjo būti užteršti žemės riešutais. Vis dėlto patvirtintų alerginių reakcijų į žemės riešutų priemaišas tokiuose prieskoniuose nefiksuota.
Kokių produktų vengti, jei esate alergiški riešutams?
Norint sumažinti riziką, rekomenduojama atsisakyti maisto produktų, kuriuose riešutai dažniausiai naudojami kaip ingredientai:
- riešutų sviestai ir kiti užtepai (pavyzdžiui, su migdolais arba šokoladiniai su riešutais)
- riešutų pienai
- kepiniai: sausainiai, pyragai, tortai su riešutais
- glitimo neturintys produktai, kurių sudėtyje dažnai yra migdolų miltai
- marcipanas
- pesto padažas (gaminamas ne tik su pušų, bet ir kitų riešutų priedais)
- duona su riešutais arba sėklomis
- müsli batonėliai
- mišiniai su riešutais ir džiovintais vaisiais
- salotos, kuriose yra riešutų ar jų aliejų
Atkreipkite dėmesį į produkto etiketėje nurodomas alergijų žymas – kai kurie gaminiai gali būti be riešutų, tačiau pagaminti aplinkoje, kurioje apdorojami ir riešutai. Tokiu atveju galimas netyčinis užteršimas.
Kaip apsisaugoti valgant ne namuose?
Valgydami kavinėje ar restorane, informuokite darbuotojus apie turimą riešutų alergiją. Taip pat kyla papildoma rizika dėl kryžminės taršos, todėl būkite ypač atsargūs.
Jei kyla klausimų ar nesate tikri dėl konkretaus produkto sudėties, verta pasitarti su gydytoju ar alergologu, kurie galės padėti sudaryti tinkamiausią mitybos planą ir atsakyti į Jums rūpimus klausimus.