Paleo dieta siekia atkartoti mūsų protėvių mitybą, tad joje pirmenybė teikiama tiems produktams, kuriuos pirmieji žmonės surasdavo laukinėje gamtoje. Kadangi iš pirmykštės mėsos valgymo taurės vyno tikrai niekas nekildavo, daugelis besilaikančių paleo stiliaus klausia: ar alkoholio vartojimas dera su šiuo gyvenimo būdu?
Paleo mitybos idėja
Senovės žmonės, gyvenę akmens amžiuje, rėmėsi rinkimu ir medžiokle – jie maitinosi žvėriena, žuvimi, uogomis, riešutais ir kitais gamtoje randamais augalais. Žemdirbystė ir galimybė auginti grūdus atsirado dar tik po tūkstančių metų, taigi jų meniu buvo paprastas ir natūralus.
Šiuolaikinė paleo mityba bando atkartoti šį principą – vengia grūdų, ankštinių augalų ar pieno gaminių, o didžiąją dalį raciono sudaro liesa mėsa, žuvis, sėklos, riešutai, vaisiai ir daržovės. Manoma, kad tokia mityba padeda pagerinti savijautą ir išvengti šiuolaikinių sveikatos problemų, siejamų su itin apdorotu maistu.
Ar alkoholis keliauja į paleo meniu?
Istorija rodo, kad ankstyviausi žmonės stipriųjų gėrimų ragauti dar neturėjo galimybės – įvairūs fermentuoti ar alkoholiniai gėrimai atsirado tik prieš maždaug 9 000 metų, jau po žemdirbystės revoliucijos. Taigi griežtai žiūrint, alkoholis tradicinei paleo mitybai nepriklauso.
Kita vertus, šiuolaikiškos dietos retai būna visiškai įrėmintos – ypač kai kalba pasisuka apie vieną kitą taurę vyno ypatingomis progomis. Daug ekspertų nesutinka dėl visai griežtų taisyklių: saikingas alkoholio kiekis, kai atidžiai pasirenkame, ką geriame, gali būti suderinamas su paleo principais.
Ką rinktis iš alkoholio?
Vadovaujantis natūralumo principu, paleo gerbėjai prioritetą teikia gėrimams, kuriuose yra mažiau apdorotų grūdų ir mažai cukraus. Geriausiai dažnai vertinamas vynas, ypač raudonasis – jame gausu antioksidanto resveratrolio, kuris siejamas su širdžiai palankiu poveikiu.
Kitas pasirinkimas – natūraliai raugti kietieji sidrai ar net tekila. Sidre nėra gliuteno, tad tai gali būti gera alternatyva alui, o mėgstantiems kitokį skonį siūlomi ir specialūs, be gliuteno gaminami alaus variantai.
Tekila, ypač jei pagaminta tik iš agavos, taip pat priskiriama prie mažiau apdorotų gėrimų. Vis dėlto rekomenduojama vengti cukraus gausių kokteilių, tokių kaip margaritos. Kuo natūralesnis gėrimas – tuo labiau jis dera prie paleo principų.
Saikas – svarbiausia
Nesvarbu, ką renkatės gerti, svarbiausia nepamiršti riboti kiekio. Pernelyg dažnas alkoholio vartojimas gali nulemti ne tik prastesnę savijautą – dažnai jis paskatina ir kitus nesubalansuotus pasirinkimus, nes susilpnėja savikontrolė. Taip nesunkiai galima nukrypti nuo pasirinktų mitybos tikslų.
Galiausiai, kiekvienas sveikos gyvensenos būdas turi turėti lankstumo – pernelyg griežtos taisyklės vargina ir tampa sunkiai įgyvendinamos, o per daug laisvumų gali lemti rezultatų trūkumą.
Paleo mityba gali puikiai derėti ir su šiandieniniu gyvenimo tempu – svarbiausia, kad pasirinkimai būtų apgalvoti ir saikingi. Tada ir reta taurė vyno nepakenks jūsų sveikatos siekiams.













